Diamonds are a girl's best friend


Marilyn Monroe, en av vår tids största nöjesdivor uppnådde legendstatus redan innan sin egen död bland annat genom att sjunga något så begåvat som att diamanter är kvinnans bästa vän. Låt oss gräva djupare i det.

Diamanter är en form av kol med mycket starka bindningar mellan kolatomerna.
Glittrande, blänkande, i regnbågens färger reflekterande kristaller utvunna ur pressad kol som slipats fram till fantastiskt vackra och DYRA ädelstenar. Ses vanligtvis i abnorma kreationer runt halsen och/eller fingret på allsköns välbärgade individer, samt i käften på utvalda delar av hip-hop-eliten. I vissa kretsar kallat "bling" eller "Ice".
Här har storleken en avgörande betydelse. Ju större din sten är, desto mäktigare är du, och har därigenom bevisat att money isn't an issue.

Men Sverker Olofsson hade säkert sagt:
"Ska de' va' såå? Va?"

Låt oss klargöra vissa saker. Två tredjedelar av världens diamanter härstammar från gruvor i Afrika. Tredje-världen-länder som exploaterats för att i huvudsak pryda champagne-och-kokain-osande-societetsäckel på de röda mattorna och de trendiga nattklubbarna.

Vägen från gruva till finger är lång, och allt annat än glamorös. I korthet går det till så här:
De stackare på botten av gruvorna som sliter merparten av sin vakna tid för att i bästa fall skaka fram enstaka stackars stenar, är de som tjänar absolut minst på dessa dyrgripar. I bästa fall handlar det om några futtiga dollar i veckan.
Rådiamanterna säljs vidare till uppköpare (vanligtvis gruvägarna) som lägger på några tusen procent, innan de säljs vidare till någon som slipar och bearbetar diamanterna, och givetvis daskar på prislappen ytterligare, varefter ädelstenarna hamnar hos en juvelerare som låter tillverka de mest surrealistiska kreationer och blandar in platina eller guld. Vid detta tillfälle är prislappen ofta svindlande. Slutligen säljs de till personer som betalar i princip vad som helst för att få bära det vackraste blinget som går att få tag i. Alla är nöjda och har tjänat pengar på diamanterna. Helt i sin ordning?

De som lider mest, tjänar minst. De som besitter makten och äganderätten till gruvorna, rakar in storkovan. Folk som offrar sina liv för smågrus, har knappt mat för dagen, medan de som i slutändan köper stenarna betalar i priser som utan tvekan skulle kunna skänka mat till tusentals barn. Helt plötsligt känns den där jävla stenen inte så elegant längre.

Alla hip-hoppare med självaktning som sålt några hundratusen skivor, skall helst visa sin nygjorda klassresa genom att låta tillverka ett custom-made bling. En av dessa är den fd. knarklangaren och våldsverkaren Curtis James Jackson III, mer känd under artistnamnet 50 Cent. Han har tagit steget från att ha bidragit till sina bröders och systrars plågsamma död genom att förse stora delar av Queens med crack, till att idag vara en förebild för alla som vill lyckas.
Jag skulle vilja gratulera honom för hans lyckade klassresa.

Men jag anser att han fortfarande bidrar till människors lidande. Dels genom sin musik, men också genom att han bär diamanterna som hans egna bröder och systrar i Afrika lidit och dött för. Jag undrar om tanken någonsin slagit honom, när han dricker sin dyra konjak och pillar på sitt glitter och känner sig som en kung.
Jag undrar vad den lille Curtis har att säga om slavarbetet som försett honom med hans bling.
Det är tack vare dem som köper diamanterna som slaveriet fortfarande får förekomma.

Curtis sover nog gott ändå. Han är nämligen lyckligt ovetande om att de pengar han tjänat för att komma ut ur slummen och förtrycket, idag går till att betala för de diamanter som förtrycker hans bröder.

Vissa tar steget fullt ut och rappar om det hela. Man ojar sig över slaveriet och hur illa ens förfäder behandlats, men låter tillverka en Afrika-formad halskedja fullklottrad med diamanter.

Sammanfattningsvis. Diamanter kan vara vissa kvinnors bästa vän, men också andra människors värsta fiende. Så länge förhållandena för slavarbetarna i de afrikanska diamantgruvorna inte radikalt förbättras, kommer diamanten aldrig vara en symbol för välfärd i mina ögon...

Kommentarer
Postat av: Peach

gu va lång text.. orka inte läsa allt ha ha!

2008-11-23 @ 14:18:44
URL: http://taskulamppu.blogg.se/
Postat av: Maja

Hejsan.Kika gärna in på imn blogg, kommentarer och åsikter är alltid roligt :)Hoppas att du får en bra dag! /Maja

2008-11-23 @ 14:20:15
URL: http://knockmeoutagain.blogg.se/
Postat av: Mr. Smooth

Heh... Läs sammanfattningen då, Jessica. Den e bara några rader.

2008-11-23 @ 14:25:02
URL: http://mrsmooth.blogg.se/
Postat av: Jessica Marklund

Halloj!

Vilket otroligt välskrivet inlägg! Du borde bli krönikör (om du nu inte redan är det!)Hoppas många läser och tänker efter! Ha det bra!

2008-11-23 @ 14:48:18
URL: http://leossida.blogg.se/
Postat av: Mr. Smooth

Tack, Jessica #2! =)

2008-11-23 @ 14:56:48
URL: http://mrsmooth.blogg.se/
Postat av: Anonym

Va genomtänkt... har bara en fråga...Va ska ja ha på mig nästa fest då? =D(Som om d blir nån fest för mig d närmsta åren lixom =P)Hälsa Annah... Vore kul om hon uppdaterade sin blgg oxå... ett år senare... =)

2008-11-23 @ 17:28:51
URL: http://angeleyes81.blogg.se/
Postat av: Joffelito

“It’s just ironic that what made black people feel so empowered was completely demoralizing and destroying other black people,” - Kanye WestSe mer här: http://se.youtube.com/watch?v=4NGNbC4bons Alla är inte lika pundade som 50 cent. Välskrivet inlägg, för övrigt!

2008-11-26 @ 20:25:40
Postat av: Mr. Smooth

HELT RÄTT, Junior! Samme man har faktiskt skrivit en låt som heter just "Diamonds from Sierra Leone".

Låt mig citera några rader:"Though it's thousands of miles away

Sierra Leone connect to what we go through today

Over here, its a drug trade, we die from drugs

Over there, they die from what we buy from drugs

The diamonds, the chains, the bracelets, the charmses

I thought my Jesus Piece was so harmless

'til I seen a picture of a shorty armless"Jag vet. Men nu var det 50 Cent vi pratade om. Och ungefär resten av hip-hop-nöllona som vill flasha. ;-)

2008-11-26 @ 22:15:23
URL: http://mrsmooth.blogg.se/
Postat av: Joffelito

Någon har pluggat på, ser jag. Kanye tänker till ibland. 50 var ämnet, men alla vet att han är high on his own supply ;)On topic: De andra hip-hop nöllona suger. Synd att inte fler vettiga rappare får/vill ha utrymme i mainstream media. Ha en bra kväll!

2008-11-27 @ 19:49:09
Postat av: Mr. Smooth

Word...

2008-11-27 @ 20:17:14
URL: http://mrsmooth.blogg.se/

Put your shit here:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Ärende:

Trackback
RSS 2.0