Hasch är framtidens medicinIdag vet forskarna hur hasch påverkar hjärnan, och det har visat sig att hjärnan själv bildar haschliknande ämnen, så kallade cannabinoider. Forskare skall använda dessa naturliga ämnen och det aktiva ämnet THC i hasch för att utveckla ny medicin mot flera olika sjukdomar.

Medicinskt bruk av hasch är ingen nyhet. För 4 000 år sedan rekommenderade den kinesiske kejsaren Shen Nungs farmaceutiska lärobok cannabis för behandling av ledvärk. På 900-talet användes hasch för att stimulera aptiten, och i 1890-talets England ordinerades självaste drottning Victoria hasch mot mensvärk.
På 1920- och 1930-talen förbjöds dock hasch och marijuana i den västerländska världen, både som berusningsmedel och medicin.

På senare tid har haschbehandling åter väckt intresse. Undersökningar visar att det förkättrade ämnet har goda smärtlindrande egenskaper vid kroniska smärtor, att det lindrar illamående vid cellgiftsbehandling, samt att t ex AIDS-patienter får sin aptit tillbaka.

1985 kom det första haschpillret, Marinol, som innehåller den aktiva substansen i hasch, tetrahydrocannabinol (THC), i ren form. Marinol godkändes för behandling av illamående hos cancerpatienter i delar av USA (!) och i Kanada. Men i större delen av världen blev det nej. Idag finns mer snabbverkande alternativ i form av en spray för de som inte vill äta tabletter eller, Gud förbjude, tända en illegal joint. Ett godkännande av dessa mediciner lär knappast vara aktuellt i Sverige. (Nähä?)

Idag är det konstaterat att THC verkar på sju ställen i hjärnan. Främst genom att dämpa nervcellernas signalering, så att en överhettning av hjärnan undviks. Denna upptäckt har fått stor betydelse för behandlingen av sjukdomar som beror på att signalprocesserna löper amok. Forskare arbetar med att framställa målinriktad medicin mot exempelvis:
Smärta, illamående, övervikt, ångest, blodproppar i hjärnan, åderförkalkning, Parkinsons och Alzheimers sjukdom. Ett läkemedel (Acomplia) mot kraftig fetma finns redan ute som arbetar mot hjärnans cannabis-receptorer.

Trots att forskare alltså redan uppnått lovande resultat med både medicinskt användande av hasch och utveckling av läkemedel, hämmas forskningen av att hasch är ett förbjudet rusmedel. Det är endast i USA, England och Holland som hampa får odlas legalt för användning i farmaceutisk forskning. I USA har flera forskare till och med klagat över att den legala marijuanan är mindre potent än gatuversionerna. =)

När man vet detta, känns hasch och marijuana inte alls lika farligt och skadligt om det används på rätt sätt. Det tål att tänkas på nästa gång haschmotståndarna skriker om hjärnskador eller då doktorn ordinerar "ett glas rött då och då" eller något annat vanebildande nervgift. ;-)

Kommentarer
Postat av: jess

det ar ungefar samma situation som mdma. mdma skapades som ett lakemedel, men da det missbrukades sa gjorde man det illegalt. det ar nog mycket vi skulle kunna ta mer lardom av om vi skalade bort lite tabun.

2008-12-12 @ 18:43:28
Postat av: Mr. Smooth

Absovisst! De stora skillnaderna mellan MDMA och Cannabis är emellertid skade-effekterna vid överdosering/långvarigt missbruk, men också vilket beroendetillstånd användaren hamnar i. Medan den som missbrukar MDMA hamnar i ett fysiskt OCH psykiskt beroendetillstånd, har cannabis-brukaren enbart den psykiska biten att tampas med.Jag kastar in en gammal återtänd brandfackla och säger att ingen dött av Cannabis. Hur mycket de än försökt ta sig själva av daga, har de inte lyckats.

2008-12-13 @ 01:16:11
URL: http://mrsmooth.blogg.se/
Postat av: Lennart Kaellgren

Please send me 2 packets 50 Capsules of the medicin MARINOL (DRONABINOL),Made by the medicincompany , UNIMED ( from USA or CANADA )

Please send me a testdose so I maby could reduse or cure my cronic pain in my neck from a very bad whiplasch accident that happen to me 19961111 in a car accident . That force me to eat 200mg Morfin and 8mg clonazepam every day! I have notis that haschis had helpt me mutch more effectively the times that I have been trying smoking it when the opporturnity had presented it for me under all this years of painlife of mine. Send me a mail so we could talk about it and so i can give you my adress thou I liv in Sri Lanka sense 3,5-4 month

2011-08-20 @ 17:50:03
URL: http://mrsmooth blogg.se/

Put your shit here:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Ärende:

Trackback
RSS 2.0